Фільтри для води

Методи пом'якшення води - домашні та промислові

2018-10-02

Найпростіший спосіб боротьби з карбонатною жорсткістю – прокип'ятити воду. При цьому гідрокарбонат кальцію розпадається з виділенням вуглекислого газу та випаданням в осад карбонату кальцію. Спостерігається при кип'ятінні води у чайнику. У промисловості термічний спосіб застосовують за наявності тепла.

Реагентні методи знайшли своє застосування у міській водопідготовці та зводяться до переведення солей кальцію у нерозчинні сполуки, які випадуть в осад. Залежно від хімічного складу води додають соду, гашене вапно або те й інше. Вода пом'якшується та очищається від каламутності. Недоліки: велика кількість твердих відходів, необхідність точного дозування хімікатів, а також спеціалізоване обладнання та склади для їх зберігання.

Існує "бабусин" метод пом'якшення води кальцинованою содою (карбонат натрію). На відро води достатньо лише двох чайних ложок. Розчиняєте соду в невеликій кількості води, потім розмішуєте і чекаєте на випадання осаду карбонату кальцію. Ще в давній Греції наші предки пом'якшували воду пічною золою.

Зворотний осмос та електродіаліз використовують для знесолення води, у тому числі і для питних цілей. Тому найбільшого поширення набув спосіб пом'якшення катіонообмінними смолами. Під час проходження води через іонообмінну смолу, іони солей жорсткості, що є у вихідній воді, замінюються іонами натрію, звідси і назва методу. Під час регенерації іонообмінних смол відбувається зворотний процес. Іони натрію заміщуються іонами солей жорсткості

Технічно це реалізується в пом'якшувачах води, що являють собою високоміцний бак (на вигляд нагадує газовий балон), заповнений іонообмінною смолою. Бак виготовлений з харчового поліетилену та армований скловолокном. Це дозволяє йому працювати під тиском до 8,8 атмосфер та витримувати гідроудари до 53 атмосфер. Розмір бака може бути різним, що дозволяє підібрати тип системи та її продуктивність на підставі аналізу води.

Такі системи оснащені, як правило, автоматичними клапанами, які в потрібний час і правильної послідовності проведуть регенерацію іонообмінної смоли без втручання людини. Налаштувати можна як за кількістю спожитої води, і за часом використання системи. Частота регенерацій розраховується залежно від жорсткості вихідної води та ємності пом'якшувача по солях жорсткості.

В даний час існує безліч різноманітних пом'якшувачів, що дозволяє підбирати їх як для промисловості, так і для побутових цілей. Промислові пом'якшувачі відрізняються від побутових розміром бака та класом іонообмінної смоли.

Будь-якому пом'якшувачу - і побутовому, і промисловому - потрібен час для проведення регенерації. Якщо потреба в пом'якшеній воді невелика і виробництво не є безперервним, то із завданням може впоратися і побутова модель пом'якшувача. Для безперервного виробництва використовують так звані TWIN-системи або дуплексні пом'якшувачі. Виглядають вони так: два балони керуються одним загальним клапаном. Балони зі смолою працюють поперемінно: через один проходить вода, що пом'якшується, іонообмінна смола іншого в цей час регенерується. Як правило, пом'якшувачі безперервної дії використовуються для водопідготовки у невеликих котельнях.

Головна відмінність між побутовими пом'якшувачами та харчовим виробництвом з одного боку, та нехарчовим виробництвом з іншого боку полягає в тому, що в першому випадку необхідно використовувати іонообмінну смолу тільки харчового класу. Так як іонообмінна смола є продуктом полімеризації, існує ймовірність вимивання молекул вихідних продуктів-мономерів в перші дні експлуатації. Під час виробництва харчової форми смоли здійснюється додатковий медичний контроль готової продукції.

Сіль для регенерації побутових пом'якшувачів теж має відповідати харчовим стандартам. До того ж високий ступінь очищення солі від іонів кальцію та магнію забезпечує смолі більш високу питому обмінну ємність під час регенерації.

Отже, з м'якою водою та способами її отримання розібралися. Повернемося до питання користі твердої води для пиття. Справді, нестача кальцію в організмі загрожує захворюваннями опорно-рухової системи, а нестача магнію провокує інфаркт. Це незаперечна медична статистика.

Однак та сама медична статистика наводить дані про захворювання населення сечокам'яною хворобою, артритом і склерозом (відкладення солей кальцію в суглобових сумках і судинах головного мозку відповідно). І збільшення захворюваності дивним чином збігається зі збільшенням жорсткості питної води, що споживається (див. статтю Здоров'я і вода.). Однак, у районах з малою жорсткістю споживаної води чомусь не спостерігається збільшення кількості хворих на остеопороз, рахіт і серцево-судинні захворювання. Тобто жорсткість споживаної води – іони кальцію та магнію – жодним чином не пов'язана із захворюваннями, якими нас так лякають. Чому? Тому що нестачу кальцію в організмі краще поповнювати з молоком та молочними продуктами, від жорсткої води можна отримати тільки каміння в нирках та суглобах та товстий шар накипу у чайнику.

Кальцію в 100 г молока "ПАРМАЛАТ" містить 120 мг. Тобто твердість молока становить 60 мг-екв/л. Склянку молока замінить 3-4 літри випитої московської води.

Те ж саме стосується заліза: людям, які страждають на недокрів'я, краще їсти виноград, яблука, гранати, пити соки - від залізистої води печінка страждає більше, ніж від непомірного пияцтва.

До речі, про сік. Уважно прочитаємо його склад на етикетці.Наприклад, томатний сік "WIMM-BILL-DANN" Ліанозовського заводу: Калій - 155 мг/100 г продукту, тобто 1550 мг/л. Магній – 7 мг/100 г, або 70 мг/л, або 5,75 мг-екв/л. Кальцій – 90 мг/л, або 4,5 мг-екв/л. Тобто жорсткість соку – 5,75 + 4,5 = 10,25 мг-екв/л. Жорсткість засвоювана, корисна для здоров'я.

Чому питна вода, розфасована в пластикові пляшки, жорстка, якщо і для приготування їжі краща м'яка вода з малим вмістом солі? Відповідь набагато прозаїчніша, ніж може здатися. З турботою про здоров'я це якщо і пов'язано, то далеко не насамперед і не так, як нас запевняють у рекламі.

Вода без солей краще для приготування кави та чаю, але вона несмачна і вгамовує спрагу погано. Вгамувати спрагу в спекотний день можна тільки компенсувавши солі, що йдуть з організму з потом. Але звичайна кухонна сіль надає воді солонувато-гіркого присмаку, а гідрокарбонат кальцію - приємний солодкуватий.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар